Förberedande kunskaper inför yrkeslivet – välj gymnasium

Att välja gymnasium är ett av de viktigaste valen du kan göra, det lägger grunden för ditt framtida yrkesliv. Om du känner dig osäker på hur du ska välja kan du följa några enkla riktlinjer.

Profil som passar dig

Du behöver först och främst ta reda på vilken typ av inriktning och profil som faktiskt passar dig. Om du vet med dig om att hotell- och restaurangprogrammet inte är något för dig behöver du inte ens titta på skolor som erbjuder det programmet. Att sålla bort olika utbildningar hjälper dig att fokusera på de utbildningarna som skulle kunna passa dig.

Tänk långsiktigt

När du befinner dig i gymnasieåldern är det lätt att tänka kortsiktigt och vad du vill göra just här och nu. Du kan med fördel välja ett brett program om du känner dig osäker på vad du ska välja. Läs mer på nätet för att hitta inspiration och ta del av andras erfarenheter när det kommer till gymnasieval. En annan viktig sak att ha i åtanke är att du ska välja ett program som gör att du får högskolebehörighet. Genom att lägga grunden med detta kan du antingen gå direkt ut i arbetslivet efter gymnasiet eller studera på universitet.